Skip to main content

Wat vooraf ging

  • Runaway Bride is een Amerikaanse speelfilm uit 1999 met in de hoofdrollen Julia Roberts als Maggie en Richard Gere als de columnist Ike.
    Maggie wil graag huwen, maar bedenkt zich steeds op het allerlaatste moment en gaat op de loop, uiteraard in haar bruidskledij.Dat gegeven intrigeert de columnist, die ook op zijn beurt verliefd wordt op Maggie. Ook zij gaan huwen, maar dan gebeurt net hetzelfde en voor de zoveelste maal gaat Maggie op de loop.Maar de gevoelens van beiden zijn zo sterk dat Maggie Ike gaat opzoeken en het wordt een happy end, want tenslotte huwen ze toch.De wegvluchtende bruid uit deze speelfilm werd dus de inspiratiebron. De oorspronkelijke aanleiding om een dergelijk evenement te organiseren werd  de tienjarig bestaan van de bruidswinkel Els-Lucienne, die begon in de Ieperstraat in Poperinge, maar al spoedig verhuisde naar de Tempelstraat in Ieper.
  • Els zelf wou dat dit evenement ten goede kwam aan de kankerbestrijding, want in het begin van 2019 overleed haar moeder op 66-jarige leeftijd aan pancreaskanker. Bovendien kwam Els in haar winkel vaak in contact met bruidjes en familie, die iemand hadden verloren door kanker. Daarom werd de eerste, en op dat ogenblik , de enigeRunaway bride-tocht , georganiseerd ten voordele van de organisatie “Think Pink”, die zich inzet voor de bestrijding van borstkanker.
  • Eind september 2019 greep dus onder een grijze en regenachtige hemel de eerste Runwaway bride plaats. En ondanks de regen waren er toch een 150-tal deelnemers en een aantal sympathisanten opgedaagd. Het resultaat was dat Els tijdens de Warmste week  aan Think Pink een som van 7.500 € kon overhandigen.
  • En daarmee bleek het een eenmalig evenement te worden. Tot Els in haar winkel in contact kwam met Sien Vermeulen, een jong bruidje die ze als klant had gekend , maar die in 2020 haar echtgenoot verloor door kanker. En van het een kwam het andere. Na veel wikken en wegen werd er tenslotte besloten om het nog maar eens te wagen en nu zou men de inkomsten verdelen tussen “Kom op tegen kanker” en de “Borstkliniek “ van het Jan Yperman ziekenhuis.